به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، به نقل از روابط عمومی سازمان صنعت، معدن وتجارت استان آذربایجان غربی، با حضور رییس مرکز ملی فرش ایران، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان غربی، رییس سازمان صمت استان، امام جمعه، نماینده مردمی تکاب در مجلس شورای اسلامی، فرماندار و دیگر مقامات استانی و شهرستانی از سند ثبت جهانی فرش آهنین افشار تکاب رونمایی شد.
در این مراسم غلامرضا بابایی رییس سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی اظهار کرد: فرش آهنین افشار تکاب یکی از هنر صنعت های استان و یکی از برند های فرش دستباف کشور است که پس از سال ها تلاش ثبت جهانی شد که یک افتخار برای این استان محسوب می شود.
وی افزود: فرش دستباف تکاب به دلیل زیبایی، استحکام و کیفیت بالا و نقش منحصربه فرد خود به فرش آهنین افشار معروف است و سالانه ۳۲ هزار مترمربع انواع فرش دستباف در طرحها و نقشههای مختلف در این شهرستان تولید و در بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود.
بابایی خاطر نشان کرد: از ۷۲ هزار قالیباف در استان آذربایجانغربی بیش از 8 هزار نفر در شهر تکاب و روستاهای آن سکونت دارند.
رییس سازمان صمت آذربایجان غربی اضافه کرد: فرش ریزماهی خوی در شمال آذربایجانغربی در سالهای گذشته به ثبت جهانی رسیده بود و اکنون نیز نشان فرش دستباف افشار تکاب موفق به دریافت گواهی ثبت جهانی براساس معاهده لیسبون شدهاست.
بابایی عنوان کرد: در راستای حمایت از بافندگان فرش دست باف در تلاشیم که با بانک های عامل جهت فروش اقساطی فرش برای استفاده عموم مردم به تفاهم برسیم و همچنین برای حمایت از افزایش تولید این هنر صنعت برای بافندگان تسهیلات ارزان قیمت را ایجاد کنیم.
حجت الاسلام رحیمی امام جمعه تکاب نیز در این مراسم گفت: حمایت از بافندگان فرش دستباف که عمده بافندگان از اقشار کم درآمد جامعه می باشند یک امر خدا پسندانه است و امروز یک روز پر برکت برای شهرستان تکاب محسوب می شود.
وی تأکید کرد: همه مسئولان شهرستانی، استانی و کشور باید برای رفع مشکلات این قشر از جامعه تلاش کنند که امروز حاضران در خط تولید در این اوضاع اقتصادی در یک نوع جهاد فی سبیل الله حضور دارند و رسیدگی به مشکلات تولید کنندگان یک امر اجتناب ناپذیر است.
فرح نار رافع نیز در آئین رونمایی سند ثبت جهانی فرش آهنین تکاب، اظهار کرد: امیدواریم با ثبت فرش آهنین تکاب در سطح ملی و بین المللی این فرش برند سازی و موجب فروش و تجارت بیشتر شود.
وی با بیان اینکه تاکنون ۳۰ منطقه جغرافیایی فرش دستباف در کشور به ثبت ملی رسیده است که کتاب آن به زودی منتشر میشود و ثبت ۲ منطقه دیگر نیز در دست اقدام است، افزود: دو فرش آهنین تکاب و فرش ریزماهی خوی در سطح جهانی به ثبت رسیدهاند.
رافع با اشاره به فعالیت بیش از یک و نیم میلیون فرش باف در صنعت فرش کشور، عنوان کرد: از این تعداد تنها ۲۶۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه هستند که امیدواریم زمینه تسریع در روند بیمه قالیبافان شاهد اقدامات مناسبی باشیم.
رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به اینکه سالانه ۵۰۰ میلیون دلار فرش دستباف به خارج کشور صادر میشود، گفت: برگزاری نمایشگاههای ملی و اعطای مشوقهای صادراتی در دستور کار قرار دارد.
فرماندار تکاب نیز در این مراسم با اشاره به اینکه فرش دستباف افشار یکی از اصلی ترین شاخصههای هویتی تکاب است افزود: به گواه آثار برجای مانده از گذشتگان از جمله فرش دستباف و مجموعه میراث فرهنگی تخت سلیمان، تکاب شهر فرهنگ و هنر و تاریخ به شمار میرود و اکنون با ثبت جهانی فرش دستباف افشار، ثروت این شهرستان از نظر نگاههای جهانی افزونتر شده که میتواند قطب گردشگری استان و کشور شود.
امیر ستودهفر با بیان اینکه صنعت گردشگری و هنرصنعت فرش دستباف لازم و ملزوم و محرک یکدیگر برای توسعه تکاب هستند افزود: با ایجاد بسترهای مناسب، گردشگران ضمن بازدید از جاذبههای طبیعی و تاریخی فرش دستباف را نیز خریداری میکنند.
گفتنی است که شهرستان تکاب دارای ۸ هزار قالیباف است که سالانه ۳۲ هزار متر مربع انواع فرش دستباف را در طرحها و نقشههای مختلف تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی کنند.
قدمت فرش افشار به ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ سال پیش برمی گردد، تراکم بالا و دفتین زیاد و گره ترکی باعث شده تا فرش تکاب به فرش آهنین شهرت یابد.
در این مراسم از چهار نفر از بافندگان برتر و فعالان حوزه فرش دستباف تکاب تجلیل و تابلو فرش دستباف نشان مرکز ملی فرش ایران که توسط هنرمند قالیباف اهل خوی بافته شده بود به مدیر مرکز ملی فرش ایران اهدا شد.