ﺳﻪشنبه, 08 فروردین,1402

برگزاری همایش فرش در بیرجند

برگزاری همایش فرش در بیرجند
چهارمین همایش ملی دانشجویان و دانش‌آموختگان فرش ایران و نیز همایش ملی فرش دستباف خراسان جنوبی در دانشگاه بیرجند آغاز به کار کرد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران؛ آیین گشایش این دو همایش روز چهارشنبه با حضور رییس مرکز ملی فرش ایران، رییس انجمن علمی فرش ایران، فرماندار بیرجند و شمار فراوانی از دانشجویان، دانش آموختگان و استادان رشته فرش در محل تالار ولایت دانشگاه بیرجند برگزار شد.

 

ایجاد تحول در هنر سنتی فرش دستباف با نگاه علمی ضروری است

رییس مرکز ملی فرش ایران در آیین گشایش این دو همایش گفت: نگاه علمی به هنر سنتی فرش دستباف ضروری است و باید با این رویکرد به کمک دانش روز در هنر فرش بافی کشور تحول ایجاد کرد.

حمید کارگر افزود: باید میان بخش سنتی هنر- صنعت فرش با مراکز دانشگاهی پیوند علمی ایجاد کرد تا این هنر-صنعت به کاستی های کنونی خود را برطرف کند و اعتلای جایگاه بیابد.

وی اضافه کرد: در استان هایی مانند خراسان جنوبی که با مشکل خشکسالی روبرو هستند، تقویت هنر-صنعت فرشبافی اقدامی در چارچوب تحقق اقتصاد مقاومتی، ایجاد اشتغال، کمک به امنیت پایدار منطقه و نیز عاملی برای تثبیت جمعیت در مناطق مرزی خواهد بود.

کارگر گفت:  نبود تبلیغات هوشمندانه و مناسب در حوزه فرش، فقدان بسته بندی شایسته برای عرضه فرش دستباف، کاستی در ارایه شناسنامه فرش، ضعف در واگویی قصه ها و افسانه های پنهان در پشت نقشمایه ها و طرح های فرش ایرانی و مسایلی از این دست را با نگاه بین رشته ای دانش آموختگان فرش می توان جبران کرد.

رییس مرکز ملی فرش ایران اضافه کرد: مرکز ملی فرش ایران به عنوان متولی این هنر-صنعت آماده است تا با همراهی و پیشگامی دانش آموختگان این رشته برای رفع نواقص اقدام کند.

وی، تامین منابع مطالعاتی و فراگیر شدن تالیف و ترجمه درباره فرش را ضروری داسن و خواستار همراهی دانشگاهیان با مرکز ملی فرش ایران در این زمینه شد.

کارگر با ارایه گزارشی کوتاه از فعالیت های مرکز ملی فرش ایران در حوزه های آموزشی و پژوهشی، از به انجام رسیدن بیش از 60 طرح پژوهشی در مرکز متبوعش در دهه گذشته خبر داد که حاصل این پژوهش ها در دسترس علاقه مندان قرار دارد.

وی افزود: مرکز ملی فرش ایران دوره های متعدد آموزشی را برای ارکان مختلف زنجیره فرش دستباف در استان های مختلف ارایه کرده است که باید از توان دانش آموختگان فرش برای تدریس این دوره ها استفاده کرد.

رییس مرکز ملی فرش ایران گفت: تصمیم داریم امسال در اصفهان به صورت آزمایشی دوره ویژه برای دانش آموختگان فرش برگزار کنیم تا در آینده از آنان، به عنوان ناظران مجموعه دوره های آموزشی مرکز ملی فرش ایران استفاده شود.

کارگر خراسان جنوبی را یکی از قطب های نامدار فرش دستباف دانست و گفت: این هنر- صنعت در خراسان جنوبی به تصحیح برخی فرایندها و گام گذاشتن در مسیر بهبود نیازمند است.

وی اضافه کرد: فرش دستباف شهرهای مود و قهستان خراسان جنوبی به ثبت ملی رسیده اند و فرش نیز امسال ثبت ملی خواهد شد. همچنین در تلاش هستیم تا سال آینده فرش مود را به ثبت جهانی برسانیم.

 

تلاش برای حفظ اعتبار فرش خراسان جنوبی

فرماندار شهر بیرجند با بیان اینکه نزدیک به 50 هزار بافنده فرش در استان وجود دارد، گفت: باید فرش را بتوانیم با علم و اندیشه که حاصل محیط دانشگاهی است به روندهای اوج خود بازگردانیم.

علی ناصری در چهارمین همایش ملی دانشجویان و دانش‌آموختگان فرش دستباف ایران با بیان اینکه فرش پایه زندگی انسان‌ها در گذشته بوده است، اظهار داشت: هنر- صنعت فرش امروز یکی از ارکان زندگی مردم این منطقه است.

وی گفت: ضمن اینکه فرش وسیله‌ای برای گذران زندگی است وسیله‌ای برای انتقال نمادها نیز است و یادآور بعضی از خاطرات ملی کشور است.

فرماندار شهر بیرجند افزود: در گذشته فرش بیرجند و شهر مود برندهای این منطقه بودند و اکنون نیز این فرش‌ها در کشور شناخته شده هستند.

ناصری ادامه داد: امیدواریم این همایش به توسعه علم و دانش کمک کند و راهکارهایی برای مشکلات فرش که در این منطقه وجود دارد باشد.

 

دایره المعارف فرش ایران در بنیاد دانش نامه نگاری گردآوری شده است

رییس انجمن علمی فرش ایران گفت: رسالت انجمن علمی فرش کشور، انجام کارهای علمی مرتبط با این هنر اصیل ایرانی است که در این ارتباط بیش از دو هزار صفحه مطلب علمی با عنوان دایره المعارف فرش در بنیاد دانش نامه نگاری ایران جمع آوری شده است.

امیرحسین چیت سازیان در آیین گشایش همایش ملی فرش دستباف خراسان جنوبی و چهارمین همایش ملی دانشجویان و دانش آموختگان فرش دستباف ایران در بیرجند افزود: از اوایل سال 95 این دایره المعارف به عنوان یک سند علمی به دانشگاهیان و محققان و سایر علاقه مندان به صنعت فرش دستباف ارائه خواهد شد.

وی از تصویب رشته کارشناسی ارشد فرش با سه گرایش تحصیلی خبر داد و افزود: این خواسته دانشجویان در سه گردهمایی گذشته فرش بود که محقق شد و امیدواریم در آینده شاهد ارتقا بیشتر رشته فرش دستباف در ایران باشیم.

وی اظهار کرد: در بحث آموزش و پژوهش این انجمن، کارگاه های آموزشی مختلفی را برگزار کرده است که این کارگاه های آموزشی ادامه خواهد یافت.

وی یادآور شد: یکی از مشکلات توسعه آموزش عالی ایران این است، فارغ التحصیلان دانشگاهی به دنبال کارهای تولیدی نیستند، اما دانشگاه بیرجند با ارائه رشته های علمی - کاربردی، در این زمینه موفق بوده است.

وی اظهار کرد: در استان های دیگر روستاییان به شهر مهاجرت کرده اند که این مساله سبب فراموش شدن هنرهای بومی شده، در حالی که در خراسان جنوبی هنرهای سنتی هنوز وجود دارد و با حمایت از روستائیان، می توان این هنرها را تقویت کرد.

وی یادآور شد: باید توسعه روستایی، محور پیشرفت خراسان جنوبی قرار گیرد و انجمن علمی فرش ایران آماده است در حد توان ،با مسئولان استانی در این خصوص هم فکری کند.

چیت سازیان بیان کرد: شرکت شرق بیرجند یکی از قدیمی ترین شرکت های بزرگ خصوصی فرش در دوره قاجار بود و بعدها افراد مختلفی در این زمینه فعالیت کردند و طراحان بزرگی چون سعدی و دکتر زمانی نقش های مختلفی را با ظرافت های مختلف ایجاد کردند و این نشان از وجود ذوق و خلاقیت در مردم استان است .

 

توانمندی دانشگاه‌ها را به سطح زندگی مردم بیاوریم

معاون دانشگاه بیرجند بر لزوم حل مشکلات با رویکرد تحقیقاتی توسط دانشگاه تأکید کرد و گفت: باید با تعاملات دوجانبه توانمندی دانشگاه‌ها را به سطح زندگی مردم بیاوریم.

محمدعلی بهدانی در چهارمین همایش ملی دانشجویان و دانش‌آموختگان فرش دستباف ایران با بیان اینکه در آستانه 40 سالگی دانشگاه بیرجند هستیم، اظهار داشت: این دانشگاه 40 سال پیش و به پشتوانه مراکز آموزش عالی تأسیس شد.

وی با بیان اینکه دانشگاه بیرجند امروز یک نهال تنومند و باروری شده است، گفت: این دانشگاه به نسبت شاخص‌های کیفی حرف‌های زیادی را در کشور برای گفتن دارد.

بهدانی اضافه کرد: باید از دانشگاه مسئولیت بخواهیم تا تحقیق انجام دهد و مشکلات بسیاری را با رویکرد تحقیقاتی حل کند.

وی با بیان اینکه دانشگاه سرمایه نظام است، تصریح کرد: سرمایه کلانی که نظام در بخش‌های مختلف ایجاد کرده باید سبب رشد توسعه و ارتقای زندگی مردمان این منطقه شود.

معاون دانشگاه بیرجند خاطرنشان شد: باید با تعاملات دوجانبه توانمندی دانشگاه‌ها را به سطح زندگی مردم بیاوریم.

 

گشایش نمایشگاه آثار دانشجویی

در انتهای آیین گشایش این دو همایش که با پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز همراه بود، نمایشگاه آثار راه یافته به بخش نمایشگاه نیز گشایش یافت و مورد بازدید حاضران قرار گرفت.

اتاق خبر امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.