یکشنبه, 06 فروردین,1402

افزايش اميدها به رونق فرش تبريز

افزايش اميدها به رونق فرش تبريز
فرش دستباف نفیس تبریز و آذربایجان میراثی کهن و یادگاردستهای سختکوش آبا و اجداد و نیاکان گذشته ماست و زیبایی و ظرافت هنر ایرانی را در تارو پود فرشهای دستباف این دیار کهن می توان به وضوح یافت .

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، استاد دانشکده فرش دانشگاه هنر اسلامی تبریز در همین باره می گوید : هر فرش ایرانی که در خانه های مردم ایران و جهان پهن است ، تابلویی زیبا و گویای طبیعت و فرهنگ خطه ای از ایران بزرگ است که اهل خبره و فرش شناسان با مشاهده آن به آسانی می توانند اصالتش را تشخیص دهند و رجهای آن را تعیین کنند.

استاد دوزدوزانی می افزاید : در کشورهای ثروتمند جهان از جمله آلمان ، روسیه ، فرانسه ، اتریش و حاشیه خلیج فارس خطه آذربایجان ایران را با فرش دستباف نفیس می شناسند.

به گفته وی، فرش تبریزبه طوررسمی از دوره صفویان به وسیله کاروانهای شتران و از طریق جاده ابریشم به عثمانی ، روسیه و اروپا راه یافت ولی طبق شواهد تاریخی از سال 1883 میلادی شرکتهای آلمانی و انگلیسی اقدام به تاسیس کارگاههای قالی بافی در بازار تبریز کردند و با به کارگیری استادان ماهرکار تبریزی به تولید انواع فرشهای دست باف با طراحی های متنوع و پر نقش و نگار در رجهای مختلف مبادرت کردند که هنوزهم تخته های فرش نفیس تبریز زینت بخش موزه های اروپاست .

کارشناسان فرش معتقدند با برداشته شدن تحریمهای فرش در آینده نزدیک بار دیگر تولید و صادرات انواع فرشهای دستباف ایرانی افزایش می یابد و رونق و پویایی بازارهای فرش تبریز را شاهد خواهیم بود .

مدیر روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی هم گفت : با ثبت جهانی فرش دستباف تبریز ، ورود گردشگران خارجی به مجموعه بزرگ بازار تبریز افزایش یافته است و علاوه بر آن در فضای مجازی نیز تجار و بازرگانان بین المللی و دوستداران فرش کشورمان به دنبال شناخت بیشتر از این هنر اصیل و یکه تاز ایرانی هستند .

مشهوری افزود : در همین راستا توجه به سلایق مشتریان بین المللی فرش دستباف بیش از همه برهه ها بسیار لازم و ضروری است.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی های فرش دستباف کشورنیز با بیان اینکه باید به پدیده مفغول مانده مشتری مداری در تولید و فروش فرش دستباف توجه ویژه ای مبذول شود افزود در فرایند تولید و صادرات این کالای با ارزش صنایع دستی باید به سه ویژگی کیفیت محصول ، کیفیت خدمات و قیمت رقابتی توجه شود .

عبداله بهرامی تاکید کرد : بافندگان سخت کوش فرش دستباف علاوه بر ذوق هنری خود باید به طور مداوم به بهبود کیفیت و تنوع فرش و افزایش دوام و تغییر مناسب در سبک و طراحی توجه کافی کنند و اتحادیه های تولیدی و کارفرمایان با هماهنگی دستگاههای میراث فرهنگی و سازمان تجارت و صنعت نیز به شناسنامه دار کردن قالی های دستباف تولیدی کمک کنند.

محمدرضا عابد مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران نیز گفت : در تولید و عرضه انواع فرش دستباف ایرانی طیف وسیعی از طراحان فنی ، نقشه کشها، چله کشها ، بافنده ها ، روفه گران ، فروشندگان و صادر کنندگان سهیم هستند که در این میان چیزی که می تواند به همه این شغلها جلا و رونق دهد تولید محصول نهایی با توجه به ذائقه و نیاز مشتریان است و در همین زمینه تبلیغات مدرن و ایجاد برندهای معتبر فرش دستباف مناطق تولید قالی از جمله تبریز می تواند دستاوردی ملی به حساب آید .

پورزال ، عرضه کننده انواع تابلوفرشهای نفیس در بازار سنتی تبریز به خبرگزاری صدا و سیما گفت : برای معرفی فرش نفیس دستباف تبریز در بازارهای جهان باید برنامه ریزی های ملی و بین المللی به عمل آوریم و در بازارهای مصرف جهان مرغوبیت و هنر و زیبایی فرش را به رخ جهانیان بکشانیم .

وی با اشاره به لزوم حمایت از عرضه فرش در مجامع جهانی افزود : شرکت تجار و بازرگانان فرش تبریز در سالهای اخیر در نمایشگاههای بین المللی صنایع دستی جهان افزایش قابل ملاحظه یافته است ولی هزینه های شرکت در نمایشگاه و اجاره غرفه ها برای عرضه و نمایش فرش بسیار بالاست و باید سازمانهای میراث فرهنگی و صنعت و تجارت برای حضور گسترده تجار ایرانی در بازارهای فرش جهان برنامه ریزی های منظم داشته باشند .

حاج حسینی نجار ، فروشنده انواع فرشهای دستباف در تیمچه میرزا شفیع بازارتبریز نیز گفت : پس از رفع کامل تحریمها در صورت ایجاد زمینه های لازم صادرات فرش دو چندان می شود و به جاست که متولیان دولتی و خصوصی در امر صادرات به ویژه روان سازی فعالیت روزمره گمرکات تلاش کنند .

وی افزود : گردشگران خارجی که برای خرید فرش دستباف به بازار تبریز می آیند از محدودیتهای گمرکی گلایه دارند و می گویند طبق قوانین گمرک ایران هر گردشگر خارجی به تنهایی می تواند فرشی را با خود خرید کند و به عنوان سوغات ببرد که بیشتر از 25 کیلوگرم نباشد و اگر از این میزان بیشتر باشد گردشگر باید عوارض گمرکی گزافی پرداخت کند که این روند بسیار نامطلوب است و جلوی صدور چمدانی فرش کشورمان را می گیرد .

تقی تقی زاده ، فروشنده عمده فرش تبریز در راسته بازار تبریز هم گفت : با جهانی شدن فرش دستباف تبریز تعهد و تکلیف همه دست اندرکاران تولید ،فروش و صادرات این کالای با ارزش و کهن بیشترشده است.

وی معتقد است باید در بافت فرشهای نفیس تبریز علاوه بر به کار گیری مصالح ، مواد اولیه مرغوب و نقش آفرینی بافندگان و استادکاران تلاش شود به سلایق و ذائقه مشتریان این کالای با ارزش نیز توجه شود .

علی پور عرضه کننده فرشهای نفیس در تیمچه مظفریه تبریز هم گفت : بافندگان فرش دستباف تبریز امیدوارند با رونق گیری مجدد صادرات ، صدها هزار تخته فرش نفیس که در انبارهای تجار و بازرگانان خاک میخورد راهی به بازار های مصرف کشورهای جهان باز کند تا بار دیگر اکثر کارگاههای دار قالی به کار افتند و هزاران جوان جویای کار و بافندگان بیکار را جلب و بار دیگر شاهد شکوفایی این صنعت فاخر و زیبای کشورمان باشیم .

رئیس اداره فرش سازمان صنعت ، معدن و تجارت اذربایجان شرقی هم گفت : سالها پیش فرش نفیس دستباف تبریز به همت مرکز ملی فرش ایران در سازمان مالکیت های معنوی به ثبت جهانی رسید و خوشبختانه در تابستان سال جاری نیز شورای جهانی صنایع دستی تبریز را به عنوان شهر جهانی فرش دستبافت تبریز را به ثبت رساند.

موذن افزود : سازمان صنعت ، تجارت و معدن آذربایجان شرقی بدنبال برنامه ریزی برای ایجاد یا تکمیل زیر ساختهای لازم برای مدیریت فرش دستبافت تبریز است و در این راستا افتتاح شعبات موسسات مالی و بانکهای بین المللی ، شبکه ها و فروشگاههای مجازی ، برجهای تجاری فرش و موزه های دائمی ضروری است.

وی افزود : هم اکنون فرش دستبافت تبریز در بیش از یکهزار مغازه به مشتریان داخلی و خارجی در مجموعه بازار تبریز عرضه می شود و ما در صدد هستیم فروشگاههای مستقیم و شبانه روزی عرضه محصولات صنایع دستی و به ویژه فرش دستبافت را برای سهولت دسترسی گردشگران و تجار ایرانی وخارجی راه اندازی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: انتخاب شهر تبریز به عنوان شهر جهانی خلاق هنر فرش دستبافت دنیا همه متولیان ملی ومحلی فرش دستبافت تبریز را وا داشته است تا برای اعتلای این هنر ظریف ایرانی از هیچ کوششی دریغ نورزند.

وی گفت همه دست اندرکاران حوزه فرش دستبافت کشور و حتی مجامع امور صنفی ، اتحادیه های تولیدی و صادرات فرش تبریز موظف هستیم برای حفظ این عنوان ارزشمند برای نسل آینده هرچه در توان داریم به اخلاص گذاشته و پاسدار واقعی هنر ظریف فرش دستبافت تبریز در بازارهای بین المللی باشیم .

موذن افزود : کارشناسان اداره فرش سازمان صنعت ، تجارت و معدن استان با همکاری مرکز ملی فرش ایران و اتحادیه های تولیدی اقدام به برپایی کارگاههای آموزشی جهت ارتقای مهارت طراحان و نقاشان ، مرمت کاران و روفه گران و تجار و بازرگانان ، صادر کنندگان و مربیان قالیبافی می نمایند و هدف اصلی بالا بردن دانش و مهارت دست اندرکاران حوزه تولید فرش و از همه مهمتر تولید فرش با علایق ، سلایق و ذائقه مشتریان داخلی و خارجی است .

رئیس اداره فرش سازمان صنعت ، معدن و تجارت اذربایجان شرقی گفت : برای ایجاد رقابت در بین هنرمندان ، طراحان و قالیبافان ، مسابقه طراحی و نقشه کشی فرش دستبافت آذربایجان چندی پیش با حرکت هنرمندان استانهای شمال غرب کشور در تبریز برگزار شد که هدف ایجاد خلاقیت و نبوغ در ارائه طرح ها و نقشه های فرش دستبافت است .

استاندار آذربایجان‌شرقی نیز با اشاره به انتخاب تبریز به عنوان شهر جهانی فرش دستباف، اظهار داشت: باید نیازها و ساز و کارهای لازم برای استفاده از این فرصت شناسایی و تامین شود.

وی بر استفاده از تجربیات هنرمندان هنر-صنعت فرش تاکید کرد و گفت: با توجه به شرایط جدید اقتصادی، باید برای رونق هنر-صنعت فرش و ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در این بخش برنامه‌ریزی کنیم.

جبارزاده طرح ایجاد شهرک صنعتی فرش را یکی از راهکارهای رونق هنر-صنعت فرش در استان اعلام کرد و گفت: با احداث این شهرک در آینده نزدیک تمام صنایع مرتبط با فرش در آن مستقر خواهند شد.

استاندار آذربایجان شرقی همچنین ورود بخش خصوصی در حوزه هنر-صنعت فرش را خواستار شد و گفت: دولت بنای دخالت در این بخش را ندارد، اما همه مقدمات را برای رونق آن فراهم می‌کند.

وی بر حمایت از سرمایه‌گذاری در هنر-صنعت فرش تاکید کرد و گفت: در ازای این حمایت‌ها انتظار داریم بخشی از مشکل بیکاری استان از طریق توسعه هنر-صنعت فرش حل شود.

جبارزاده با اشاره به توانمندی‌های بی‌نظیر هنرمندان قالی‌باف استان، بر ایجاد یک نمایشگاه دایمی فرش در استان تاکید کرد و گفت: تاکنون نمایشگاه‌های زیادی ایجاد شده، اما هدف‌دار نبوده‌اند.

وی افزود: باید برای تولید، تجارت و صادرات فرش هدف‌گذاری مشخص داشته باشیم تا بتوانیم کارهای انجام شده را بر اساس آن ارزیابی کنیم.

استاندار آذربایجان‌شرقی همکاری همه فعالان فرش را در جهت رونق این هنر-صنعت خواستار شد و گفت: ما از همه تشکل‌های مرتبط انتظار داریم بخشی از کار را بر عهده بگیرند و تنها به سخن گفتن و انتقاد اکتفا نشود.

آنچه مسلم است با ثبت تبریز به عنوان شهر جهانی فرش دستباف زمینه برای رونق تولید و صادرات فرش در این خطه فراهم شده و انتظار فعالان این هنر صنعت سیاستگذاری ، برنامه ریزی و تلاش بیش از پیش متولیان و مسئولان برای استفاده از این ظرفیت جهانی است.

اتاق خبر امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.